Автор Тема: ДЦП  (Прочетена 1712 пъти)

mandesit

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
ДЦП
« -: декември 16, 2013, 05:37:43 pm »
Здравейте д-р Янакиев.
Ние сме от Македония. Става дума за момченце на възраст от 4 години и 4 месеца. Диагноза ДЦП е поставена на възраст от 18 месеца. Не може да седи, нито пък да ходи, изговаря само неколко основни думи.. Досега работим само с физикална терапия, не приема никакви лекарства. Има минимално подобряване на състоянието, но докторите казват че най-вероятно след като напълни 5 години ще трябва да се направи операция на сухожилията около таза.
Можете ли да ни дадете некаква препоръка от ваша страна с цел навременно да се реагира и дали може да се очаква по-значително подобряване?
Благодариме ви.

д-р Янакиев

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
Re: ДЦП
« Отговор #1 -: декември 18, 2013, 07:02:37 pm »
Здравейте,
Не трябва да се чака повече, с времето мускулните контрактури стават ставни контрактури, след това се добавят костните деформации. Колкото повече се чака за оперативно лечение, толкова по-лоши са резултатите. Без преглед не може да се говори в каква степен би се подобрило състоянието на детето, но при всички случаи подобрение ще има.

С уважение: д-р Янакиев

aleksandrina

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: ДЦП
« Отговор #2 -: януари 07, 2014, 01:56:51 pm »
ЗДР, ние имам дuщеричка която навuрши 1годинка декември месец. по време на следенето на бремеността гинекологuт ми не ми е правил никакви изследвания и с течение на времето за наше саjаление на 10 ден от раjдането постuпихме вuв болницата отново в град силистра.там забелязоха проблем с детето,направиха резонанс на главичката и бяхме само на фенобарбитaл.от там ни изместиха по спешност вuв град варна вuв мбал света марина.там бяхме лекувани 3месеца с много антибиотици,като имаше подобрения и влошавания.в краина сметка се yстанови че при самото раjдане се е заразила с херпес тип 2 и при самото постапване са вклuчили ацикловир.правен ни е ямр кaто резултатите са както очакваните-симетрична,недилатирана вентрикулна система.недилатирани субарахноидни ликворни пространствапо конвекситета.сигналния интензитет на сивото и бялото мозачна вещество е саответен на нормалната за вазрастта миелинизация,с изклучение на дорзомедялните отдели на двата таламуса.двустранно перивентрикулно,в зоната на корона радята,се yстановяват мноjество малки цепковидни зони,както при наличие на енцефаломалация.след което при правенето на скенери на главата казваха че измененията са много и лоши и недаваха дори шанс за jивот на детенцето.не сме губили и миг надеjда че ще се оправи както и до днес.та вземаме кепрра прахчета 2 пати на ден.ходим на рехабилитация но ни я претупват мн на барзо,почти не се занимават.сварзали сме се с д-р станчева от софия която ни следи но за момента не е поставена точна дягноза.казват че има дцп квадриплегия и терапевтично резистентни епилептични пристапи.това е което е по документи макар че на всички лекари които показваме епикризата са учудени таи като по документи е мн зле,а в деиствителност е като едно нормално дете.та епикризата ни е написана с толкова лоша понейе се скарахме с лекарите вав варна,таи като по време на болестта ни бяха поставили ълтиматом да другия ден да вземем решение да спрат лечение,апарати и всички-с две дъми да ъмре,и такива и пойелания получихме от тяхна страна.понейе настояваха да се откайем от нея,а ние се заинатихме и общо взето се посдарпахме затова и епикризата ни е такава лоша.сайалявам разказвам ви случая ни е подробности. до момента детенцето ни не мойе да ходи,не посяга за играчки,не говори нито издава звуци,не палзи не се надига сама,и не мойе да дарйи главата си сама за далго време.с течение на времето забелязваме промени в развитието и- обраща се сама,опитва да се дарйи на крака като прави и опити за ходене,надига се когато си иска :) стои седнала,прави и опити за палзене.  та вапроса ми е имаме ли шанс за подобрения -т.с.  ще моjе ли да ходи и какво трябва да направим ние по вапроса.  благодаря че ще отделите време за нас ако мойе на адрес алексс_ф_@абв.бг да получа отговор   .       с yваjение: александрина,град Силистра
« Последна редакция: януари 08, 2014, 02:08:59 pm от aleksandrina »